UPSC 2020 (IAS) Prelims: Check Important Questions & Answers from Modern History


UPSC IAS prelims 2020 exam is to be held on 31st May 2020. The prelims paper covers all the three Ancient, Medieval and Modern History apart from some other subjects. With the analysis of past 5 years’ previous papers, it has been observed that more weightage has been given to Modern History in the context of questions. Check 37 questions for UPSC IAS prelims preparation 2020 and observe the pattern of the questions along with the topics that are mostly covered in UPSC prelims exams.

Apart from going through the questions, also check some of the important observations given in points below:

  • Starting from First war of Independence in 1857, make sure to memorize the years of all the major movements
  • Understand the change of political scenario with the formation of Extremists and Moderates groups
  • Indian National Movement, Swadeshi Movement, Congress Socialist Party are some of the important topics to cover
  • Make sure to go through the economic developments at the time of Colonial India
  • Also, you can go through some of the important topics for UPSC IAS Prelims Preparation 2020 from links below

UPSC 2020 (IAS) Prelims: Check Important Questions for Preparation of Indian Polity Section

UPSC 2020 (IAS) Prelims: Check Important Questions For Preparation of History

UPSC 2020 (IAS) Prelims: Check Important Questions & Answers on International Organisations

UPSC 2020 (IAS) Prelims: Check Important Questions for Preparation of International Relations

UPSC IAS Prelims Exam 2020: MODERN HISTORY Study Material

UPSC IAS Prelims 2020: Questions Based on Modern History From 2015 Paper

Q1- With reference to Indian history, which of the following is/are the essential elements of the feudal system?

1.A very strong centralized political authority and a very weak provincial or local political authority
2. The emergence of administrative structure based on control and possession of the land
3. Creation of the lord-vassal relationship between the feudal lord and his overlord

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c)  3 only  
(d) 1, 2 and 3

Answer. a

 Q2- Which one of the following movements has contributed to a split in the Indian National Congress resulting in the emergence of ‘moderates’ and ‘extremists’?

(a) Swadeshi Movement
(b) Quit India Movement
(c) Non-Cooperation Movement
(d) Civil Disobedience Movement

Answer. A

 Q3- With reference to Rowlatt Satyagraha, which of the following statements is/ are correct?

  1. The Rowlatt Act was based on the recommendations of the ‘Sedition Committee’.
    2. In Rowlatt Satyagraha, Gandhiji tried to utilize the Home Rule League.
    3. Demonstrations against the arrival of Simon Commission coincided with Rowlatt Satyagraha.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer. B

 Q4- Who of the following was/were economic critic/ critics of colonialism in India?

  1. Dadabhai Naoroji
    2. G. Subramania Iyer
    3. R. C. Dutt

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only     
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer. D

 Q5- With reference to Congress Socialist Party, consider the following statements:

  1. It advocated the boycott of British goods and evasion of taxes.
    2. It wanted to establish the dictatorship of proletariat.
    3. It advocated separate electorate for minorities and oppressed classes.

Which of the statements given above is / are correct?

(a) 1 and 2 only
(b) 3 only     
(c) 1, 2 and 3
(d) None

Answer. D

 Q6- The Government of India Act of 1919 clearly defined

(a) the separation of power between the judiciary and the legislature
(b) the jurisdiction of the central and provincial governments
(c) the powers of the Secretary of State for India and the Viceroy
(d) None of the above

Answer. B

 Q7- Who of the following organized a march on the Tanjore coast to break the Salt Law in April 1930?

(a) V. O. Chidambaram Pillai
(b) C. Rajagopalachari
(c) K. Kamaraj
(d) Annie Besant

Answer. B

 Q8- Consider the following statements

1.The first woman President of the Indian National Congress was Sarojini Naidu.
2. The first Muslim President of the Indian National Congress was Badruddin Tyabji.

Which of the statements given above is / are correct?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer. b

UPSC IAS Prelims 2020: Questions based on Modern History From 2016 Paper

Modern History 2016

Q1- The `Swadeshi’ and ‘Boycott’ were adopted as methods of struggle for the first time during the

(a) agitation against the Partition of Bengal
(b) Home Rule Movement
(c) Non-Cooperation Movement
(d) visit of the Simon Commission to India

Answer . a

 Q2-  Satya Shodhak Samaj organized

(a) a movement for upliftment of tribals in Bihar
(b) a temple-entry movement in Gujarat
(c) an anti-caste movement in Maharashtra
(d) a peasant movement in Punjab

Answer .c

 Q3- The Montague-Chelmsford Proposals were related to

(a) social reforms
(b) educational reforms
(c) reforms in police administration
(d) constitutional reforms

Answer . d

 Q4- Consider the following:

  1. Calcutta Unitarian Committee
    2. Tabernacle of New Dispensation
    3. Indian Reform Association

Keshab Chandra Sen is associated with the establishment of which of the above?

(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer . b

 Q5- In the context of the history of India, consider the following pairs:

 Term                     Description

(1) Eripatti      :    Land, revenue from which was set apart for the main¬tenance of the village tank
(2) Taniyurs    :    Villages donated to a single Brahmin or a group of Brahmins
(3) Ghatikas    :    Colleges generally attached to the temples

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

(a) 1 and 2
(b) 3 only
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

Answer . d

 Q6- What was the main reason for the split in the Indian National Congress at Surat in 1907?

(a) Introduction of communalism into Indian politics by Lord Minto
(b) Extremists’ lack of faith in the capacity of the moderates to negotiate with the British Government
(c) Foundation of Muslim League
(d) Aurobindo Ghosh’s inability to be elected as the President of the Indian National Congress

Answer: b

 Q7- The plan of Sir Stafford Cripps envisaged that after the Second World War

(a) India should be granted complete independence(b) India should be partitioned into two before granting independence
(c) India should be made a republic with the condition that she will join the Commonwealth
(d) India should be given Dominion status

Answer .d

UPSC IAS Prelims 2020: Questions based on Modern History From 2017 Paper

Modern History 2017

Q1- With reference to Indian freedom struggle, consider the following events:

  1. Mutiny in Royal Indian Navy
  2. Quit India Movement launched
  3. Second Round Table Conference

What is the correct chronological sequence of the above events?

(a) 1-2-3

(b) 2-1-3

(c) 3-2-1

(d) 3-1-2

Answer. C

Q2- The object of the Butler Committee of 1927 was to?

(a) Define the jurisdiction of the Central and Provincial Governments.

(b) Define the powers of the Secretary of State for India.

(c) Impose censorship on national press.

(d) Improve the relationship between the Government of India and the Indian States.

Answer. D

 Q3- Consider the following pairs:

  1. Radhakanta Deb — First President of the British Indian Association
  2. Gazulu Lakshminarasu Chetty —Founder of the Madras Mahajana Sabha
  3. Surendranath Banerjee — Founder of the Indian Association

Which of the above pairs is/are correctly matched?

(a) 1 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. b

Q4- Who among the following was/were associated with the introduction of Ryotwari Settlement in India during the British rule?

  1. Lord Cornwallis
  2. Alexander Read
  3. Thomas Munro

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. C

UPSC IAS Prelims 2020: Questions based on Modern History From 2018 Paper

Modern History 2018

Q1- The staple commodities of export by the English East India Company from Bengal in the middle of the 18th century were

(a) Raw cotton, oil-seeds, and opium
(b) Sugar, salt, zinc, and lead
(c) Copper, silver, gold, spices, and tea
(d) Cotton, silk, saltpeter, and opium

Answer.d

 Q2- Which one of the following is a very significant aspect of the Champaran Satyagraha?

(a) Active all-India participation of lawyers, students and women in the National Movement
(b) Active involvement of Dalit and Tribal communities of India in the National Movement
(c) Joining of peasant unrest to India’s National Movement
(d) Drastic decrease in the cultivation of plantation crops and commercial crops

Answer.c

 Q3- Who among the following were the founders of the “Hind Mazdoor Sabha” established in 1948 ?

(a) B. Krishna Pillai, E.M.S. Namboodiripad and K.C. George
(b) Jayaprakash Narayan, Deen Day al Upadhyay and M.N. Roy
(c) C.P. Ramaswamy Iyer, K. Kamaraj and Veeresalingam Pantulu
(d) Ashok Mehta, T.S. Ramanujam and G.G. Mehta

Answer. d

Q4- Which one of the following statements does not apply to the system of Subsidiary Alliance introduced by Lord Wellesley?

(a) To maintain a large standing army at other’s expense
(b) To keep India safe from Napoleonic danger
(c) To secure a fixed income for the Company
(d) To establish British paramountcy over the Indian States

Answer.b

 Q5- He wrote biographies of Mazzini, Garibaldi, Shivaji and Shrikrishna; stayed in America for some time; and was also elected to the Central Assembly. He was

(a) Aurobindo Ghosh
(b) Bipin Chandra Pal
(c) Lala Lajpat Rai
(d) Motilal Nehru

Answer.c

Q6- After the Santhal Uprising subsided, what was/were the measure/measures taken by the colonial government?

  1. The territories called `Santhal Paraganas’ were created.
    2. It became illegal for a Santhal to transfer land to a non-Santhal.
    Select the correct answer using the code given below:
    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2

Answer.c

Q7- Economically, one of the results of the British rule in India in the 19th century was the

(a) increase in the export of Indian handicrafts
(b) growth in the number of Indian owned factories
(c) commercialization of Indian agriculture
(d) rapid increase in the urban population

Answer.c

Q8- Which of the following led to the introduction of English Education in India ?

  1. Charter Act of 1813
    2. General Committee of Public Instruction, 1823
    3. Orientalist and Anglicist Controversy

Select the correct answer using the code given below

(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer.a

Q9- In 1920, which of the following changed its name to “Swarajya Sabha”?

(a) All India Home Rule League
(b) Hindu Mahasabha
(c) South Indian Liberal Federation
(d) The Servants of India Society

Answer.a

Q10- Which among the following events happened earliest ?

(a) Swami Dayanand established AryaSamaj.
(b) Dinabandhu Mitra wrote Neeldarpan.
(c) Bankim Chandra Chattopadhyay wrote Anandmath.
(d) Satyendranath Tagore became the first Indian to succeed in the Indian Civil Services Examination.

Answer.b

 Q11- With reference to educational institutes during colonial rule in India, consider the following pairs :

            Institution                             Founder

1. Sanskrit College at Benaras –      William Jones
2. Calcutta Madarsa    –                Warren Hastings
3. Fort William College     –             Arthur Wellesley

Which of the pairs given above is/are correct ?

(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 1 and 3
(d) 3 only

Answer.b

Q12- Regarding Wood’s Dispatch, which of the following statements are true ?

  1. Grants-in-Aid system was introduced.
    2. Establishment of universities was recommended.
    3. English as a medium of instruction at all levels of education was recommended.
    Select the correct answer using the code given below :
    (a) 1 and 2 only
    (b) 2 and 3 only
    (c) 1 and 3 only
    (d) 1, 2 and 3

Answer. A

UPSC IAS Prelims 2020: Important Questions on Modern History From 2019 Paper

Modern History 2019

Q1- With reference to land reforms in independent India, which one of the following statements is correct?

(a) The ceiling “laws were aimed at family holdings and not individual holdings.

(b) The major aim of land reforms was to provide agricultural land to all the landless.

(c) It resulted in the cultivation of cash crops as a predominant form of cultivation.

(d) Land reforms permitted no exemptions to the ceiling limits.

Answer: b

Q2- Consider the following statements about ‘the Charter Act of 1813’:

  1. It ended the trade monopoly of the East India Company in India except for trade in tea and trade with China.
  2. It asserted the sovereignty of the British Crown over the Indian territories held by the Company.
  3. The revenues of India were now controlled by the British Parliament.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: a

Q3- With reference to the Swadeshi Movement, consider the following statements:

  1. It contributed to the revival of the indigenous artisan crafts and industries.
  2. The National Council of Education was established as a part of Swadeshi Movement.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: c

Q4- Consider the following pairs:

Movement/Organization

Leader

1. All India Anti-Untouchability League

Mahatma Gandhi

2. All India Kisan Sabha

Swami Sahajanand Saraswati

3. Self-Respect Movement

E. V. Ramaswami Naicker

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: d

Q5- With reference to the British colonial rule in India, consider the following statements:

  1. Mahatma Gandhi was instrumental in the abolition of the system of ‘indentured labour’.
  2. In Lord Chelmsford’s ‘War Conference’, Mahatma Gandhi did not support the resolution on recruiting Indians for World War.
  3. Consequent upon the breaking of Salt Law by Indian people, the Indian National Congress was declared illegal by the colonial rulers.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: b

Q6- With reference to Indian National Movement, consider the following pairs:

Person

Position held

1. Sir Tej Bahadur Sapru

President, All India Liberal Federation

2. K. C. Neogy

Member, The Constituent Assembly

3. P. C. Joshi

General Secretary, Communist Party of India

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: d





Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest News