CBSE 10th Social Science Board Exam 2020: Check Important MCQs of History (Chapter 1- The Rise of Nationalism in Europe)


Students appearing for CBSE 10th Social Science Board exam must check the important set of MCQs of History Chapter 1 (The Rise of Nationalism in Europe). The question paper will consist of multiple-choice questions of 1 mark. The given question from class 10 Social Science NCERT book. Check the MCQs which will help you in your last-minute preparation for CBSE Board exam 2020.

Q1- Who was called the Árchitect of Germany’s Unification?

  • Napoleon
  • Ottto Von Bismarck
  • Mazzini
  • Garibaldi

Ans- The correct answer is Otto Von Bismarck.

CBSE 10th Social Science Board Exam 2020: Important Questions & Answers of History – All Chapters

Q2- Which of the given aspects signifies the image of ‘Germania’.

  • Fold and Cultural Tradition
  • Auterity and Asceticism
  • Revenge and Vengeance
  • Heroism and Justice

Ans-  The correct answer is Heroism and Justice.

CBSE 10th Social Science Board Exam 2020: Check Important Questions & Answers of Civics (All Chapters)

Q3- When the Greek struggle for Independence begins?

Ans- The correct answer is 1821.

Q4- What the crown of oak leaves symbolise?

  • Peace
  • Heroism
  • Courage
  • Tolerance

Ans- The crown of oak leaves symbolise Heroism

Q5- Which sentence best explains the Utopian Society?

  • A society where everyone is equal
  • A society with a comprehensive constitution
  • An idealist society which can never be achieved
  • A democratic society

Ans- The correct answer is ‘An idealist society which can never be achieved’.

CBSE 10th Social Science Board Exam 2020: Important Questions and Answers For History (Chapter 1- The Rise of Nationalism in Europe)

Q6- Which of the following treaty gave Greece a recognition of an independent nation?

  • Treaty of Vienna
  • Treaty of Versailles
  • Treaty of Lausanne
  • Treaty of Constantinople

Ans- The correct answer is ‘Treat of Constantinople’.

Q7- Romanticism refers to which movement.

  • Political Movement
  • Religious Movement
  • Cultural Movement
  • Literary Movement

Ans- The correct answer is ‘Cultural Movement’.  

Q8- Who formed the secret society called ‘Young Italy’.

  • Metternich
  • Mazzini
  • Johann Gottfried Herder
  • Otto Von Bismarck

Ans- The correct answer is Giuseppe Mazzini

CBSE 10th Social Science Board Exam 2020: Important Questions & Answers For History (Chapter 2- Nationalism in India)

Q9- Before the Revolution in France in 1789, which of the following types of government were functioning there.

  • Monarchy
  • Military
  • Body of French Citizen
  • Dictatorship

Ans- The correct answer is Monarchy.

Q10- Italian Princely house ruled which of the following states before the Unification of Italy.

  • Sardania-piedmont
  • Lomabardy
  • Venetia
  • Kingdom of two Sicilies

Ans- The correct answer is Sardania- piedmont.





Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest News